En liten film, TRYCK ⇒⇒⇒⇒ Fast, flytande och gas
Ämnen har olika egenskaper. Man kan ta reda på vad det är för ämne med hjälp av utseendet, färgen, doften, tyngden, hur det känns, löslighet, ledningsförmåga, smältpunkt, kokpunkt, magnetiska egenskaper osv. man kan använda alla sinnen.
Ämnen kan finnas i tre faser(former) som också kallas aggregationstillstånd/former: fast, flytande eller gas.
Fasta ämnen hålls samman, flytande ämnen rinner och gaser rör sig långt bort tills de
bromsas upp av något.
Fysikalisk förändring= när ett ämne i detta fall vatten, går från en aggregationsform till en annan. Vattnet är med andra ord fortfarande vatten fast i en annan form.
Se molekylerna i de olika formerna!
Filmsnutt, tryck⇒ Vattnets olika faser
Fasövergångar
Smältning, avdunstning/kokning (förångas), stelning/frysning, kondensering
SMÄLTNING (FASTFAS TILL VÄTSKEFAS)
Det som har hänt är att isbiten har smält och gått över till vätskefas. Det är alltså fortfarande vatten – men i en annan form.
Vattenmolekylerna sitter ihop med varandra på bestämda platser i isbiten utan att röra sig så jättemycket. Låter vi isbiten vara framme i rumstemperatur så får vattenmolekylerna energi och börjar röra sig lite, men håller fortfarande ihop.
KOKNING (FRÅN VÄTSKEFAS TILL GASFAS)
Värmer vi vattnet så kommer molekylerna att röra sig jättemycket och sprida ut sig. Vattnet kokar och övergår till gasform. Kokpunkten= 100 °C.
AVDUNSTNING (FRÅN VÄTSKEFAS TILL GASFAS) förångas
Om du tänker efter har du säkert märkt att ett ämne kan gå från vätskefas till gasfas även vid temperaturer under kokpunkten. Det är det som kallas avdunstning.
STELNING/FRYSNING (FRÅN VÄTSKEFAS TILL FASTFAS)
Sätta flytande vatten i en frys. När temperaturen sänks förlorar molekylerna sin rörelseenergi och rör sig allt långsammare. Ju långsammare de rör sig, ju bättre kommer de att hålla ihop vilket leder till att de snart har återgått till sina bestämda platser. Det som händer här är att vattnet har frusit, eller stelnat som man också kan säga, och gått över från vätskefas till fast fas.
KONDENSATION (FRÅN GASFAS TILL VÄTSKEFAS)
Vi kan också omvandla vattenånga till flytande vatten genom att sänka temperaturen i ett rum eller en behållare med mycket vattenånga i (en bastu till exempel). Vi kommer då att märka att vattenångan bildar små vattendroppar på rummets väggar. Dropparna är vatten i vätskefas. Vi har alltså sett en fasövergång från gasfas till vätskefas, vilket man kallar kondensation. Molekylerna får mindre energi och går ihop till små droppar.