Lösning/blandning/slamning/mättad/omättad

 

Blandning= När flera ämnen är tillsammans utan att bilda ett nytt ämne. I en blandning ser man vad som är vad. Man kan dela på blandningen igen. Kan t.ex ta ett filter och filtrera. Går det att separera ämnena igen som har blandats så är det en blandning.
Lösning=  När ett fast ämne blandas i en vätska och löser upp sig. I en lösning ser man inte vad som är vad. Man kan inte dela på blandningen igen. Delarna är så små att de ej kan ses. När en blandning ser ut som ett enda ämne så kallas det lösning.

Filmsnutt, tryck⇒    Blandningar och lösningar

 

Mättad lösning= Om du inte kan lösa mer av det fasta ämnet i vätskan är den mättad. Till exempel om du har väldigt mycket socker i ditt te kommer det samlas en gegga på botten av koppen. Lösningen är då mättad.

Omättad lösning=  En lösning med ett ämne i  men utan gegga på botten kallas omättad. Det innebär att du kan lösa mer fast ämne i vätskan. Ju varmare vätskan är desto mer fast ämne kan du lösa.

Slamning=  Ett fast ämne i en vätska. Det fasta ämnet flyter runt i vätskan. Om du låter denna blandning stå en stund kommer partiklar att lägga sig på botten i den behållare blandningen förvaras i. Grumligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: