Glödlampan (äldre variant)

GLÖDLAMPA

Glödlampa – Wikipedia

Thomas Alva Edison var den som lyckades ta fram en glödlampa som kunde lysa en längre tid.

Glödlampan har en glödtråd som ljuskälla. Glödtråden omges av en gas innesluten i en glaskolv. Glaskolven är fastsatt i en metallsockel, och elektriskt ledande trådar går från glödtrådens ändar ut genom sockeln. Glödtråden fungerar som ett elektriskt motstånd, och då ström leds genom den blir den het och avger ljus och värme. På grund av sitt material och sin storlek så är glödtrådens motstånd mycket större än ledningstrådarnas.  Glödtråden är oftast tillverkad av metallen volfram som tål mycket värme utan att smälta. Temperaturen i glödtrådan kan bli omkring 3000*C.

Lampan innehåller inte luft för då skulle tråden brinna upp. Knappt 10% av elenergin blir blir ljus i en glödlampa, resten blir värme. Det är därför det blir så varmt när man har många starka lampor tända i ett rum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: