Ledare och isolator

Ledare, isolatorer och halvledare

Ledningstrådarna vi arbetar med är till största delen av koppar och består av en enda koppartråd med plasthölje runt. Så i detta fall flyter strömmen från ena änden av batteriet, via lampan till den andra änden av batteriet. Golvlampan i hemmet har däremot två ledare.

En ledare är ett material som leder elektrisk ström väldigt bra. De flesta elektriska ledarna är gjorda av metaller. Den vanligaste metallen som används som elektrisk ledare är koppar (Cu). Man säger att en elektrisk ledare har låg resistans eller lågt motstånd. Det betyder att det inte är så jobbigt för elektronerna att färdas genom ledaren.

Det finns också andra material som leder elektrisk ström bra:

• grafit: som är en kristalliserad form av grundämnet kol.

• olika saltlösningar eller elektrolyter som används i batterier.

• plasma: vilket är en form av het gas som innehåller elektroner och joner.

• vatten leder elektrisk ström.

Isolator däremot är ett ämne som inte alls leder ström. Isolatorer brukar också vara dåligt på att leda värme. Tänk på att man använder ordet isolering när man talar om hur varmt det är inne i huset där du bor. En isolator är en dålig ledare eftersom elektroner inte kan färdas genom materialet.

Några isolatorer är:

• porslin

• plast

• trä

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: