Muskler

Finns i hela din kropp. Finns ungefär 600 muskler.

Musklernas uppgifter

  • Gör att vi kan röra oss.
  • Ger stöd till skelettet.
  • Skyddar inre organ.
  • Hjälper oss att hålla kroppstemperaturen.
  • Hjälper oss när vi talar, sväljer, tuggar och visar miner.

Olika typer av muskler

Det finns tre typer av muskler i kroppen:

  • Skelettmuskulatur
  • Glatt muskulatur
  • Hjärtmuskulatur

Skelettmuskulatur- viljestyrda muskler

Skelettmuskler är de vanligaste och är de muskler vi använder när vi vill röra kroppen på olika sätt. De fungerar tillsammans med skelettet och lederna. De fäster vanligen i skelett. Skelettmusklerna består av många tunna muskeltrådar (tvärstrimmiga). Dessa muskler kan kontrolleras med viljan. Ex. biceps, triceps osv.

Bildresultat för skelettmuskler
Skelettmuskulatur

Glatt muskulatur- inte viljestyrda

Glatt muskulaturen är den typ av muskler som rör sig av sig självt. De finns i kroppens inre organ som till exempel magsäcken, tarmarna, blodkärlen, lungorna, huden och livmodern. När en kvinna föder barn så är det glatta muskler som är i arbete. Lika när du äter, de glatta musklerna i din mage får maten att röra sig. Dessa muskler kan vi inte styra över.

Bildresultat för glatt muskulatur

Hjärtmuskulaturen- inte viljestyrd

Hjärtmuskulaturen finn endast i hjärtats väggar. Det är en stark muskel som pumpar runt blodet i våra kroppar. Hjärtat kan vi inte styra över själva.

Träningsvärk

Du kan få träningsvärk om du belastar dina muskler kraftigt eller på ett nytt sätt. Då kan du känna dig stel och öm i de muskler du har belastat. Träningsvärk innebär att vissa muskler svullnar och gör ont. Pyttesmå bristningar uppstår i muskelcellerna.

Mjölksyra

Mjölksyra bildas när musklerna som jobbar inte får tillräckligt med syre. Bildas lättare när musklerna är i ett spänt läge.

Musklerna behöver syre för att omvandla kolhydrater och fett till energi. När musklerna drabbas av syrebrist, som en följd av hård ansträngning, tvingas de omvandla kolhydrater och fett till energi utan syre. Då bildas mjölksyra. Det börjar bränna i musklerna, hjärtat pumpar hårt för att göra sig av med mjölksyran och det börjar svida och göra ont i musklerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: