MAGNETISM

Magneter upptäcktes i staden Magnesia i Grekland (nuvarande västra Turkiet) Manisa. Historien berättar om en fåraherde som hade en käpp av järn, som plötsligt en dag drogs mot ett berg. Berget innehöll det magnetiska mineralet magnetit. Magnetit kallas också för svartmalm och kan hittas i gruvor i Kiruna.

En bit magnetit är en naturlig magnet. De flesta magneter vi använder är konstgjorda.

Vad är magnetism?

Magnetism är som en osynlig kraft som påverkar föremål.

Man kan säga att magnetism har att göra med elektriska laddningar som rör sig. Ordet magnetism är ursprungligen från Magnesia i Turkiet: det var här man hittade de första magnetiska materialen.

Det finns tre ämnen som har magnetiska egenskaper: järn, nickel och kobolt. För att en sak ska bli magnetisk måste den innehålla, järn, nickel eller kobolt.

Exempel på saker som är magnetiska: Stolsben (gjorda av metall), gem(gjorda av metall), häftstift och magneter. Elektromagneter.

Exempel på saker som inte är magnetiska: Glas, plast, trä och tyg.

Varför är järn magnetiskt?

Allt är uppbyggt av atomer. En av atomens delar heter elektron. I en atom finns elektroner och de snurrar runt atomens kärna.

I en järnatom rör sig väldigt många elektroner åt olika håll. Men då järn har magnetiska egenskaper så justeras deras elektroner och ställer sig på rad när de påverkas av ett starkt yttre magnetfält (en naturlig magnet).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: