Varför pekar kompassen mot norr?

Tryck på länken om du vill se en förklaring!

https://www.youtube.com/watch?v=b3VOK22ACP8&t=35s

Nordpolen och Sydpolen fungerar som en stavmagnet som ger jorden ett magnetiskt fält. Fältet skyddar bland annat vår jord mot solens strålar. 

Du märker troligtvis bara av det magnetiska fältet när pekaren på en kompass pekar norr. Men sanningen är att mycket på vår jord är beroende av de två polerna. Exempelvis har många djur en ”inbyggd kompass”. Den gör att fåglar kan hitta rätt när de flyger mot varmare grader. 

Det är faktiskt jordens magnetfält som gör att kompassens nordpil alltid pekar mot norr, för det är där som den magnetiska sydpolen finns. Vilket är anledningen till varför den attraherar nordpilen på kompassen. Man har bara valt att kalla den för en nordpol eftersom den är befinner sig i norr, för att undvika förvirring.

Forskare har observerat att jordens magnetfält just nu är på väg att bli markant svagare, och de magnetiska polerna flyttar sig mycket snabbt (10–50 kilometer om året). Dessa ändringar i riktning och intensitet kan tyda på att jordens magnetiska poler är på väg att byta plats – något som har skett många gånger tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: