Matsmältningen onsdag 2/6

  • Du ska kunna de olika organen
  • Du ska kunna vad alla dessa organ gör med maten

Tänderna krossar och maler maten

Tändernas viktigaste uppgift är att sönderdela maten. Framtänderna har vassa kanter och är formade så att du kan bita av maten. Kindtänderna har stora tuggytor som är bra för att krossa och mala sönder maten.

Tungan rör runt

Tungans uppgift är att röra runt maten med hjälp av saliv. Saliv sönderdelar maten och gör den lättare att svälja. Den hindrar att slemhinnan i munnen torkar ut. Den skyddar munhålan och tänderna mot bakterier.

Matstrupen
Genom matstrupen förs födan till magsäcken med hjälp av glatta muskulaturer som gör så att det bli små vågrörelser som uppstår och skjuter maten vidare. Tar ungefär 2 sekunder.

Övre magmunnen

Övre magmunnens lucka öppnas och maten släpps in till magsäcken.

Magsäcken

Här blandas födan med magsaft samtidigt som magsäckens muskelförsedda vägg knådar den. Magsaften innehåller magsyra. Magsyran dödar eventuella bakterier och sönderdelar proteiner. Magsäcken är en behållare där maten och drycken stannar upp innan den transporteras vidare genom resten av mag-tarmkanalen. Magsäcken rymmer ungefär en och en halv liter. Den brukar vara tömd på mat ungefär fyra timmar efter en måltid. Dryck passerar snabbast och fet mat stannar kvar längst i magsäcken.

Tunntarmen

Maten lämnar magsäcken genom den nedre magmunnen. Den kommer då till tunntarmen.  

Tunntarmen har följande uppgifter:

  • Tunntarmen fortsätter att sönderdela maten.
  • Tunntarmen tar upp vatten och näringsämnen från maten.

Tunntarmen är tre till fem meter lång. Sammandragningar i tunntarmens muskler skapar vågrörelser som knådar tarminnehållet och för det framåt.

I tunntarmen blandas maten med galla, bukspott och tarmsaft. gallan kommer från levern. Blodkärlen i tarmluddet tar upp näringen från maten.

Tjocktarmen

Tjocktarmen tar emot 1-2 liter tarminnehåll från tunntarmen varje dygn. Detta stannar i tjocktarmen i 3 timmar upp till över ett dygn. Tarminnehållet transporteras neråt i tarmen med hjälp av vågrörelser. En stor del av tarminnehållet består av vatten, resten av mat som inte brutits ner, salter och bakterier. Det mesta av vattnet sugs upp från tarmen ut i blodet. Därför får avföringen en fastare konsistens. Tjocktarmen suger också upp vissa salter.

Ändtarmen

Ändtarmen är normalt tom. Avföringen glider ner i ändtarmen och uppehåller sig där tills man känner att man behöver gå på toaletten. En reflex gör att tjocktarmen och ändtarmen dras samman för att pressa ut avföringen, samtidigt som musklerna runt ändtarmsöppningen slappnar av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: